Mi a kineziológia?

MI A KINEZIOLÓGIA?

A szó görög eredetű . Két részből áll:” kinesis”: mozgást jelent, “logos”:tan-. Vagyis eredetileg a kineziológia test izmainak és mozgásának tanulmányozását jelenti. A kineziológiai kezelés során először az izmok tónusának változását figyeljük,melyet izomtesztelésnek nevezünk. Az izomválaszok finom megkülönböztetése deriti fel, hol találhatók azok a gátak és egyensúly hiányok a testben amelyek visszavetik az ember fizikai, érzelmi, vagy energetikai egészségét.

Az IZOMTESZT elve a kineziológiában a feed-back=visszacsatolás rendszere. Az izmok a test kommunikációs rendszerének a részei, az üzenetek innen a gerinc- csatornába, majd az agyba futnak -ahol az impulzusokat értelmezi, feldolgozza és választ küld./Ezután az izmok hihetetlenül rövid idő alatt cselekednek./ A válasz lehet mozgás, egy hormon kibocsátása, vagy egy érzés. Amikor az izomválaszokra figyelünk, tulajdonképpen erre a neurológiai rendszerre kapcsolódunk rá amely abban segít, hogy rátaláljunk a kiegyensúlyozatlanságokra. A tesztelés végső célja, hogy a vizsgált személy visszanyerje testi, lelki, szellemi egyensúlyát. Az öngyógyítás velünk született képesség. A kineziológia egy olyan holisztikus módszer, mely ösztönzi az öngyógyító folyamatokat. Az izomtesztelés során a páciens felöltözve fekszik, vagy áll, a kineziológus közben finom nyomást gyakorol a kinyújtott karokra. A tesztelésre leggyakrabban az elülső delta izmot használjuk. A nyomás igen gyengéd és egy-két másodpercig tart. A feltett kérdésekre a választ az izmok tónusának változása adja:/erős izomtónus =igen, gyenge izomtónus= nem/ Ez az azonnali visszacsatolás teszi különlegessé a tesztelés folyamatát a kineziológiában.

A kineziológia általam használt ága a Three in One Concepts/-másképpen One Brain/ egységes agy rendszere / elsősorban megoldatlan érzelmi stressz helyzetek, negatív hiedelmek azonosítására, oldására alkalmas. A tanulási nehézségek /dyslexiák/ korrekciójánál is a jobb és a bal agyfélteke kiegyensúlyozására, integrációjára törekszik – megteremtve ezáltal az egységet ,és feloldja a sikert gátló negatív érzelmeket. Alapja a múltból származó érzelmi stressz azonosítása és feloldása. Az oldás eredménye, hogy a stresszt kiváltó szituáció emléke létezik, azonban nincs emocionális töltete.

MIKOR ÉRDEMES KINEZIOLÓGUSHOZ fordulni?
Először is miután konzultált, és kikérte erről a kezelőorvosa véleményét
– ha alternativ kiegészitő terápiát keres érzelmi válságának megoldására.
– ha tartósan fennálló érzelmi stresszhelyzetéből nem lát kiutat
– ha párkapcsolati problémák gyötrik
– ha önértékelési zavarokkal küzd
– gátlásos/-vizsgadrukk,nyilvános szerepléstől való félelem/
– Félelmek,alvászavar,hangulatingadozás jellemzik
– Pánikreakciókat él meg
– Tanulási ,beilleszkedési zavarok esetén
– Dyslexiák /-irás,-olvasás,számolás zavarai/
– Allergiás panaszok lelki hátterének kideritése céljából.
(Nem fogadok psychiátriai kezelés alatt álló klienseket).

Egyéb kiegészítő terápiák:
– BACH-virágterápia
– Bioptron kezelés
– Stressz-rehabilitációs- és jógatábor
– Psychodráma
– Otthoni szakápolás

A KINEZIOLÓGIA KELETKEZÉSE

A kineziológia alapvetően a kiropraktikából keletkezett. A hatvanas évek elején dr. George Goodheart amerikai kiropraktikus dolgozta ki az izmok vizsgálatának és tesztelésének koncepcióját.Izomteszteléssel kezdte ellenőrizni munkája hatékonyságát.Egy sor izmot tesztelt le a kezelés előtt és után.Ennek során fedezete fel hogy nem mindig a görcsös izom felelős a fájdalomért, hanem a gyenge ellenpárja.Ennek a szembenlevő izomnak alacsony a tónusa igy a szükséges ellenerőt nem tudja kifejteni. Vagyis, amikor az izom elgyengül az ellentétes izom a test másik oldalán megfeszül és ha a gyengeséget kiküszöbölte , a feszes , sőt görcsben lévő izmok ellazultak, még akkor is ha nem dolgozott velük közvetlenül. Ez az egyszerű megfigyelés, vagyis hogy az egyensúly helyreállitásához nem a feszes izmon kell dolgozni, hanem a gyenge párján -forradalmi felfedezés volt. Kutatásait továbbfolytatva fedezte fel ,hogy az izmok rendkivüli módon megerősödnek, amikor a test olyan részeit masszirozza melyek gyakran lágyak voltak ,és látszólag nem volt közük a megerősödött izmokhoz.Kiderült, hogy ezek a pontok reflex-pontok, melyet elnevezett neurolimfatikus reflexpontoknak. A huszas években Frank Chapman fedezte fel a neurolimfatikus reflexrendszert./később Charles Owen és H.R. Small kutatásai a reflexeket az endokrin rendszer zavaraival összefüggésben magyarázzák./ Goodheart folytatta ezt a munkát és elsőként hozta összefüggésbe a reflexeket speciális izmokkal. 1930-ban Terence Benett kiropraktikus fedezte fel elsőként a neurovasculáris reflexpontokat. Ezen pontok érintése pedig egyes szervek vérellátását befolyásolja. Goodheart megállapitotta hogy a gyenge tónusu izmok megerősödnek ha megérintünk egy neurovasculáris/ Benett féle / reflexpontot.Ezen reflexpontokat speciális izmokhoz rendelte hozzá. Mozgáskorlátozott betegeinél komoly eredményt ért el a neurolimfatikus és a neurovasculáris reflexpontok kezelésével.Az új rendszert alkalmazott kineziológiának nevezte el. 1973-ban jelentette meg dr.John F. Thie :Touch for Health / gyógyitó érintés / c. könyvét a laikusoknak szánt alkalmazott kineziológiáról. 1974-ben Thie Goodhearttal együtt alapitotta meg a ” Touch for Healt Foundation “-t mely az érdeklődő szakemberek és laikusok egyesülete. 1975-ben pedig megalakult az” International College of Applied Kinesiology” /ICAK/ mely elsősorban szakemberekből és profikból áll. Ebből az alapból fejlődött ki a kineziológia valamennyi vállfaja./melyekből a Magyarországon legelterjedtebb ágazatokról ejtek néhány szót /.

1. A Touch for Healt / gyógyitó érintés /- alapvető dolgokat tanit a testünkben zajló energetikai folyamatokról.Általában 14 izmot vizsgál/-minden meridiánra jut egy./Ha a 14 izom valamelyikénél egyensúly hiányt tapasztalnak, azonnal korrigálják./kiegyensúlyozzák-“balansz”/

2. EDU-K :megalapitója dr.Paul E.Dennison.EDU-K: /educare-latin kifejezésből-kihozást jelent /”képzett mozgás”-nak forditják mely lehetővé teszi hogy meghatározott mozgások által előhozzuk elrejtett tanulási képességeinket

3. Three in One Concept :/One Brain -Módszer /Minden szinten kiegyensúlyozza a pácienst.Egyformán dolgozik a testtel, a tudatos és tudatalatti elmével.Különösen hatékony az érzelmi stressz oldásában.Alapja a múltbeli stressz azonositása és feloldása.Hatékony a különböző dyslexiák és tanulási nehézségek kezelésében./One Brain= egységes agy- jobb és bal agyfélteke integrációját segiti/ 1972 óta három kivételes személyiség fejlesztetteki. Gordon Stokes /akit sajnos nemrég vesztettünk el/ aki a Touch for Health nemzetközi oktatási igazgatója volt több mint egy évtizeden át, a fizikai szintű , izmokkal való munkában mélyedt el.Jelentős érdeme van a Viselkedési Barométer kifejlesztésében. Daniel Whiteside a viselkedésgenetika egyik uttörője, a mentális összetevőkre fókuszál.Candace Callaway aki a szivhez és a szellemhez kapcsolódó területet vállalta fel a programon belül.