A stressz

A STRESSZ

Dr.Selye János világhirű biológus a stressz-kutatás professzora meghatározása alapján “a stressz: a test nem specifikus válasza a testet ért igénybevételekre.

” Az eseményeket és körülményeket, igénybevételeket, amelyek stresszt idéznek elő stresszoroknak nevezzük.Bármely élethelyzet, amely alkalmazkodást követel meg tőlünk legyen az kellemes, vagy kellemetlen -stresszor.

Kétféle stressz létezik:EUSTRESSZ-pozitiv stressz és DISTRESSZ-negativ stressz.
A pozitiv stresszt igazi életelixirként éljük meg,optimistának,stimuláltnak,produktivnak ,a helyzet urának érezzük magunkat ahogy szembesülünk a kihivásokkal, s a test rövid időn belül visszatér egyensúlyi állapotába.

A negativ stressz a tehetetlenség,frusztráció,csalódottság,kimerültség érzése,s különböző testi tünetek formájában jelzi hogy a stressz-tűrő képességünk határához közeledünk,s nem megfelelően kezeljük az adott szituációt.

Dr.Selye János:”Stressz distressz nélkül ” c. könyvében a stressz 3 szakaszát különbözteti meg:

1./VÉSZHELYZETI reakció szakasza :a test riadót fúj a stresszor megjelenésére adott válaszként.Az ellenállóképesség csökken ./a stressz hatására a sziv- és keringési rendszer,a vegetativ idegrendszer, a hormonmirigyek működése átáll oly módon,hogy elegendő energiánk álljon rendelkezésre a támadáshoz, vagy a meneküléshez/ Ez az “üss , vagy fuss ” reakció vészhelyzetben.

2./ELLENÁLLÁS
szakasza: amikor a test ellenálló képességét a normális fölé emeli, hogy alkalmazkodjon a stresszor folyamatos jelenlétéhez.

3./KIMERÜLTSÉG szakasza:amikor a testnek nincs tovább energiája a stressszorhoz való igazodáshoz, és megjelennek a stresszel kapcsolatos betegségek jelei / melyek halálozáshoz vezethetnek/. Selye professzor ezt a három szakaszból álló ciklust

ÁLTALÁNOS ALKALMAZKODÁSI SZINDRÓMÁNAK nevezte és az emberi élet három szakaszához hasonlitja: “gyermekkor / az arra jellemző gyenge ellenállóképességgel és bármely ingerre történő túlzott reagálással, felnőttkor / amikor a leggyakrabban előforduló tényezőkhöz való alkalmazkodás történik és az ellenállóképesség erősebb/, és végül a szenilitás / amikor az alkalmazkodóképesség visszafordithatatlan elvesztése és a végső kimerültség jellemző/ ami halállal végződik ” /Stressz distressz nélkül 26.o./

Azt az energiát ami a stresszorhoz való igazodáshoz szükséges Selye professzor ALKALMAZKODÁSI ENERGIÁNAK nevezte.A sztresszből adódó, testet érő megpróbáltatások fokozatosan az oldhatatlan salakanyagok lerakódásához vezetnek, mint pl.: a súlyos kálcium lerakódások az artériákban ,csomók , a szemlencse kristályos lerakódásai,öregségi foltok.Selye professzor szerint ez a kémiai hegképződés az öregedés.

STRESSZOROK:

Minden ember másként reagál ugyanabban a stressz-helyzetben.Tehát nem a szituáció a döntő hanem a stressztűrő képességünk. A stresszre adott válasz-reakcióinkat belső és külső szabályozók határozzák meg.

Belső szabályozók: pl. az öröklött , genetikus vagy tanult reakciók gyermekkorból, múltbéli tapasztalatok.

Külső szabályozók: pl.éghajlat, életmód,étkezési szokások, Leggyakoribb stressztényezők:

1.A házas- vagy élettárs halála
2.Válás
3.Hozzátartozó halála
4.Saját betegség, -sérülés, -baleset
5.Házasság
6.Munkahely elvesztése
7.Nyugdijazás
8.Családtag egészségváltozása
9.Terhesség
10.Szexuális problémák
11.Gyermek születése
12.Új foglalkozás elkezdése
13.Anyagi veszteség-nyereség /Gerhard Leibold kutatásai alapján a teljesség igénye nélkül/

A Stressz FIZIKAI JELEI:

-Magasvérnyomás
-Arteriosclerosis
– Diabetes
– Fejfájások
– Fekélybetegségek
– Allergia
– Álmatlanság
– Kimerültség, /egyéb:étkezési szokások megváltozása,sexuális problémák /

A Stressz ÉRZELMI JELEI:
– Depressio
– Szorongás
– Pánik
– Félelmek
– Ingerlékenység
– Önértékelési zavarok
– Mentális kimerültség
– Harag

A stressz VISELKEDÉSI jegyei
– Munkakerülés, késés
– Hajlam a balesetekre
– Visszavonulás, társaságkerülés
– Abúzusok/alkohol,drog,nikotin /
– Sexuális problámák
– Változás az étkezési szokásokban